ºC

Etapa 1: Delnice – Skrad

Dionica Goranske biciklističke transverzale od Delnica do Skrada pružit će vam uistinu pravi doživljaj pojma Gorski kotar – kombinaciju uspona i spusteva kroz šaroliku vegetaciju goranskih šuma. Na samom početku transverzala vas iz Delnica vodi preko obronaka Petehovca do Karolinske ceste, najstarije hrvatske prometnice koja je povezala kontinent s morem. Karolinom ćete potom proći kroz regiju poznate gastro manifestacije „Plodovi gorja“ nakon čega ćete iz Ravne Gore kroz pitoreskne zaseoke ravnogorskog i skradskog kraja stići do mjesta koje su ranije posjećivali samo hrabriji izletnici, a danas je nezaobilazno ishodište svim ljubiteljima prirode.

ETAPA 1: DELNICE – SKRAD

Delnice – Polane – Poljička Kosa – Stari Laz – Ravna Gora – Hlevci – Hribac – Skrad

graf-e1
  • DUŽINA: 26 km
  • UKUPNI USPON: 670 m
  • NAJVIŠA TOČKA: 1030 m
  • NAJNIŽA TOČKA: 670 m

Opis etape

Iz centra najviše naseljenog grada u Hrvatskoj krećete od hotela Risnjak glavnom gradskom ulicom, Supilovom, prema jedinom semaforu u gradu. Neposredno prije semafora ugledat ćete kuću sa žutim pročeljem i natpisom Popovićev mlin – mlin obitelji Mihelčić, koji se nalazi u najstarijoj ulici u Delnicama već više gotovo 90 godina. Svi uređaji i dijelovi mlina sačuvani su u izvornom obliku te se i danas mogu pogledati i poslušati, a ukoliko želite možete dobiti i svježe mljeveno brašno. Na samom križanju se nalazi kuća Rački, najstarija delnička kuća. Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica, a najveća posebnost je krov koji je pokriven tanko cijepanom jelovom daskom (šindrom). U kući Rački možete razgledati njenu unutrašnjost i etnografsku zbirku.

Na semaforu skrećete desno i prolazite uz Sportsku dvoranu i zatvoreni bazen. Dolazite do križanja s prometnicom koja vodi iz Delnica prema Brodu na Kupi (P 8). Ovdje možete poveznicom stići u Kupsku dolinu ili nastaviti transverzalom kroz križanje u smjeru Petehovca. Odmah po prelasku križanja skrećete lijevo i stižete na Damski most – više od 200 godina stari kameni, masivni most koji zbog naglo širećeg temelja, koji sa strane izgleda poput velike ženske haljine, krinoline, nosi naziv Damski. Po prelasku mosta skrećete desno te se kroz željeznički tunel počinjete uspinjati prema Petehovcu 1098 metara visokom vrhu koji kao značajni krajobraz zauzima posebno mjesto u delničkom turizmu. Nakon 3,2 km uspinjanja stižete na križanje prema visoravni Polane i skrećete lijevo.

Nastavljate vožnju po asfaltiranoj cesti dok vam se i s jedne i druge strane nižu brojne vikendice sve dok ne ugledate Lovačku kuću. Prije same lovačke kuće skrećete lijevo na makadam i odmah nakon 100 metara, kod lovačke čeke, skrećete desno i nastavljate makadamom preko proplanaka Polanske prema Poljičkoj Kosi. Nakon 3,5 km stižete do sela Poljička Kosa koje se nalazi na Karolini – prvoj pravoj prometnici koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku s morem. Ukoliko skrenete desno, nakon 4 km stižete u centar Mrkoplja gdje se možete ponovo spojiti na transverzalu (P 9) ili otkud možete krenuti preko Begovog Razdolja do Ravne Gore (P 10).

U Poljičkoj Kosi skrećemo lijevo i spuštamo se prema Starom Lazu. Naime, za vrijeme Karla XI. bio je to samo mali puteljak kojeg su zvali „Lazom“. Tim puteljkom su prolazili Turci plijeneći i uništavajući sve pred sobom. Nakon Turaka, Marija Tereza dozvolila je da se mjesto naseli, a prvi su ga stanovnici nazvali Starim Lazom. Zanimljivo da su se tek nakon naseljavanja Starog Laza naselila trgovišta Mrkopalj i Ravna Gora. Vozeći se istim tim „lazom“, danas asfaltiranom prometnicom, primijetit ćete pravi primjer tipičnog goranskog naselja nastalog uz glavnu prometnicu. Nakon 7 km stižete u Ravnu Goru, jedno od većih goranskih naselja koje je dobilo ime po visoravni na kojoj je smještena, a okružena brojnim uzvišenjima na kojima se tijekom godine održavaju manifestacije okupljene pod imenom Plodovi gorja. Riječ je o paleti turističkih događanja, od svibnja do listopada, koja nudi turizam nove kvalitete – spoznaju života u skladu s prirodom. To je kombinacija rekreativno – edukativnog turizma s naglaskom na domaću gastro ponudu, kušanje delicija od šumskih plodova te upoznavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Gorskog kotara. Da ne ostane sve samo na riječima, zaustavite se barem na tren kod OPG-a „Kota“ centru Ravne Gore i kušajte autohtone goranske delicije. U centru Ravne Gore vas očekuje i Turistički informativni centar gdje možete naći sve potrebne informacije o smještaju, gastro ponudi, ali i Ravnogorskim biciklističkim stazama koje će vas privoliti da ostanete koji dan duže.

Goranska biciklistička transverzala iz centra Ravne Gore nastavlja dalje u smjeru Skrada. Najprije s Karolinske ceste skrećete u pravcu sela Hlevci. Asfaltna cesta vas vodi kroz podvožnjak autoceste Rijeka – Zagreb, a potom se lagano uzdiže kroz zaseok Mance do sela Hlevci. Nakon posljednje kuće vozite se kroz nešto gušću šumu, ali već nakon 2 km izlazite na proplanak i počinjete se spuštati do sela Hribac. U centru mjesta, kod Vatrogasnog doma možete se osvježiti na staroj šterni s izvornom ručnom pumpom. Nakon predaha nastavljate se spuštati po istočnim obroncima Skradskog vrha do križanja za selo Divjake na kojem nastavljate ravno preko Skradskih njiva. Dolazite do Velikog Selca gdje nakon nekoliko serpentina stižete u centar Skrada.

Poveznice


 

P5 (Delnice – Brod na Kupi)

OPIS: Poveznica P5 najjednostavniji je način spuštanja do Kupske doline ili se iz nje izdići do glavnih prometnica prema moru ili kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Iz Delnica, kod benzinske pumpe, skrenete lijevo i prepustite se uživanju u predivnim vizurama Drgomlja i ostalih planina koje okružuju dolinu rijeke Kupe i to bez velikog napora. Morat ćete zapedalirati vrlo kratko kod sela Marija Trošt i prije samog Broda na Kupi kada cesta počne pratiti rijeku Kupicu koja se ulijeva u Kupu u samom Brodu.

Dužina: 12 km
Najviša točka:
720 m
Najniža točka:
220 m
Ukupni uspon: Delnice – Brod na Kupi: 60 m / Brod na Kupi – Delnice: 560 m


 

P7 (Mrkopalj – Poljička Kosa)

OPIS: P7 je poveznica Goranske biciklističke transverzale koja vam omogućuje spajanje iste ukoliko želite zaokružiti mrkopaljski kraj ili po istom napraviti još nekoliko kružnih biciklističkih tura na području Mrkoplja, Ravne Gore i Delnica.

Iz centra Mrkoplja (kod Doma) poveznica se nastavlja Karolinskom cestom u smjeru Ravne Gore vodeći vas kroz cijelo mjesto Mrkopalj sve do najviše točke Poljičke Kose gdje se ponovo spajate na transverzalu. Osim toga, na poveznici P 9 se nalazi i križanje za Begovo Razdolje preko kojeg možete također doći do Ravne Gore (P 10).

Dužina: 4,5 km
Najviša točka:
1030 m
Najniža točka:
820 m
Ukupni uspon: Mrkopalj – Poljička Kosa: 220 m / Poljička Kosa – Mrkopalj:20 m


 

P8 (Vrbovsko – Ravna Gora)

OPIS: Jedna od najzahtjevnijih poveznica jer je najveći njezin dio jedan veliki uspon. Naravno,  ako idete od Vrbovskog prema Ravnoj Gori. U suprotnom smjeru, priča je drugačija. Ipak, bez obzira na uspon, taj dio Karolinske ceste jedino biciklom možete doživjeti na drugačiji način.

Iz Vrbovskog vozite Karolinskom cestom preko rijeke Dobre. Uspinjete se najprije kroz Senjsko, a potom kroz Jablan gotovo 8 km sve do Stare Sušice. Malo prije dvorca po čemu je Stara Sušica najprepoznatljivija, uspon postaje blaži. Do centra Ravne Gore vam preostaje još oko 7 km, uglavnom laganog uspona i tek pred sam kraj lagani spust.

Dužina: 14,5 km
Najviša točka:
850 m
Najniža točka:
390 m
Ukupni uspon: Vrbovsko – Ravna Gora: 670 m / Ravna Gora – Vrbovsko: 205 m

Vrh
gkb kvarner

© Sadržaj ovih stranica zaštićen je autorskim pravom i nije ga dopušteno kopirati bez prethodnog odobrenja. • Gorski kotar Bike - Impresum - Dizajn i razvoj weba: Molekula

Projekt su sufinancirali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica

Ministartvo turizma Republike HrvatskeHrvatska turistička zajednica