ºC

Etapa 6: Crni Lug – Fužine

Nakon pedaliranja šumskim prostranstvima, red je ponovo došao na još jedno goransko blago – vode. Nakon rijeke Kupe, dionicu od Crnog Luga do Fužina slobodno možemo nazvati dionicom „Goranskih jezera“. Odmah nakon Crnog Luga, u Mrzloj Vodici vas očekuju dva jezera – Mrzlica i Lokvarsko. Nakon uzdizanja prema najljepšem pogledu prema Risnjaku na Ravnom Podolju, spuštate se prema dolini Lepenice, gdje vas nakon vožnje uz potok Lepenica očekuje istoimeno jezero koje se nadovezuje na još jedno – jezero Bajer u Fužinama. Ako tome dodamo i špilju Vrelo, koja također u svojoj unutrašnjosti krije maleno jezero, doživljaj vožnje biciklom uz goranska jezera je potpun.

ETAPA 6: CRNI LUG – FUŽINE

Crni Lug – Mrzla Vodica – Gornje Jelenje – Fužine

graf-e6
  • DUŽINA: 28 km
  • UKUPNI USPON: 790 m
  • NAJVIŠA TOČKA: 935 m
  • NAJNIŽA TOČKA: 710 m

Opis etape

Iz centra Crnog Luga krećete u smjeru Mrzle Vodice. No, ukoliko želite doći direktno u Delnice, možete to učiniti i glavnom prometnicom Crni Lug – Delnice (P 4).

Inače, Crni Lug, kao što ćete i sami primijetiti, okružuju zelene livade i tamna crnogorična šuma po kojoj je i mjesto dobilo ime. Crni Lug je i česta polazišna točka za obilazak Risnjaka, Snježnika i Izvora Kupe, a u samom mjestu nalazi se i Uprava Nacionalnog parka „Risnjak“ s glavnim ulazom u park i poučnom stazom „Leska“ koju ne smijete preskočiti. Iz Crnog Luga Goranska biciklistička transverzala vas vodi prema Mrzloj Vodici. Asfaltirana, zavojita i ne previše zahtjevna prometnica provest će vas kroz naselja Vela Voda i dva Zelina – Crnoluški i Mrzlovodički. U ovom drugom možete skrenuti lijevo s glavne ceste i kroz predio Gorski raj stići u Lokve (P 5).
Od Zelina Mrzlovodičkog vam preostaje još 2 km do Mrzle Vodice. Prvo što ćete ugledati su dva jazera – svako s jedne strane ceste. S desne strane jezero Mrzlica koje će vas očarati odsjajom goranskih šuma i livada, a s lijeve strane se nalazi Omladinsko ili Lokvarsko jezero nastalo izgradnjom brane u Lokvama 1954. godine. Osim toga, jezero krije i originalnu trasu Lujzijane, najmodernije prometnice svog vremena koja je prije više od 200 godina povezivala Rijeku i Karlovac, a koja je potopljena nastankom jezera. Prelazeći preko mosta koji dijeli spomenuta dva jezera prolazite kraj ugostiteljskog objekta „Carev most“ koji nosi naziv po starom potopljenom kamenom mostu na Lujzijani koji se može vidjeti jedino kad je vodostaj Lokvarskog jezera nizak. Do Carevog mosta se stiže makadamom s lijeve strane po koritu Lokvarskog jezera.

Od jezera uspinjete se naseljem Mrzla Vodica prema predjelu Osoj – jednom od najljepših dijelova Lujzijane i etape s kojeg se pruža predivan pogled na Risnjak i okolna brda. Serpentinama dolazite i do Ravnog Podolja – najviše točke stare Lujzijane nakon čega se spuštate kroz vikend naselje Lepenica do jednog od najpoznatijih goranskih prijevoja Gornjeg Jelenja. Dolaskom na glavnu prometnicu skrećete lijevo, a ako vam još uvijek nije dosta šumskih prostranstava, možete na istom križanju skrenuti desno i nakon 600 metara skrenuti ponovo desno prema Risnjaku i Platku.

Od Gornjeg Jelenja nastavljate u smjeru Delnica i nakon 700 metara skrećete na makadam s desne strane. Prolazite pokraj nekoliko vikendica i počinjete se spuštati prema koritu potoka Lepenica. Nakon spusta s lijeve strane ćete ugledati Izviđački dom Lepenica s vrlo zanimljivom okućnicom i potočićem. Nastavljate makadamom uz potok Lepenicu i nakon 3 km stižete do križanja s makadamskom cestom koja vodi desno ispod autoceste Rijeka – Zagreb prema Karolinskoj cesti i selu Benkovac Fužinski. Na istom križanju nastavljate ravno i uz jezero Lepenica nakon 4 km stižete do križanja s asfaltiranom cestom na kojem skrećete desno. Prolazite pokraj ranča „Vrelo“ na kojem se možete okušati u jahanju te ubrzo dolazite do križanja na kojem možete birati s koje strane jezera ćete stići u centar Fužina. Ukoliko skrenete desno proći ćete preko brane akumulacijskog jezera Lepenica i nastaviti desnom obalom jezera Bajer do Fužina. Mi predlažemo da na istom skrenete lijevo jer ćete nakon 300 m s lijeve strane ugledati ulaz u špilju Vrelo. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima, a zbog blage konfiguracije terena, bez i jedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima. Špilju Vrelo također nazivaju i „Postojna u malom“.

Od špilje nastavljate vožnju uz samu obalu jezera Bajer i ubrzo stižete u centar Fužina – naselja smještenog 730 metara nad morem, okruženog slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom svojih jezera. Kako bi Fužine doživjeli na najbolji mogući način, teško je ostati samo jedan dan. Osim biciklom, fužinski kraj, a posebice jezero Bajer, možete istražiti pješke, brodićem, vlakićem ili kočijom.

Poveznice


 

P3 (Delnice – Crni Lug)

OPIS: Poveznica P3 između Crnog Luga i Delnica koristi dionicu glavne ceste Čabar – Delnice i može vam poslužiti ukoliko želite zaokružiti cjelinu delničkog trolista – Brod na Kupi, Crni Lug i Delnice.
U centru Crnog Luga umjesto da produžite ravno prema Mrzloj Vodici, skrenete lijevo i nakon 10,5 km dolazite na križanje s Lujzinskom cestom. Skrećete lijevo i nakon 1 km ste u centru Delnica.

Dužina: 11,5 km
Najviša točka:
770 m
Najniža točka:
630 m
Ukupni uspon: Crni Lug – Delnice: 170 m / Delnice – Crni Lug: 270 m


 

P4 (Gorski Raj)

OPIS: Ako poželite napraviti samo krug oko Lokvarskog jezera ili okružiti Lokvarsko jezero s jezerom Bajer i Lepenica, može vam za to poslužiti poveznica P4.

Dolaskom u Zelin Mrzlovodički vidjet ćete s lijeve strane križanje za Lokve. Asfaltirana cesta će vas provesti kroz mirisnu jelovu šumu, preko nekoliko proplanaka, uz obalu Lokvarskog jezera do Gorskog raja – dijela Lokava u kojem su zbog prave goranske idile svoje mjesto našle brojne vikendice. Od Gorskog raja nastavljate do centra Lokava i spoja s transverzalom još 2,5 km.

Dužina: 6 km
Najviša točka:
865 m
Najniža točka:
730 m
Ukupni uspon: Zelin M. – Lokve: 110 m / Lokve – Zelin M.: 200 m

Vrh
gkb kvarner

© Sadržaj ovih stranica zaštićen je autorskim pravom i nije ga dopušteno kopirati bez prethodnog odobrenja. • Gorski kotar Bike - Impresum - Dizajn i razvoj weba: Molekula

Projekt su sufinancirali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica

Ministartvo turizma Republike HrvatskeHrvatska turistička zajednica