Prirodne atrakcijeIzvor Kupe

Izvor Kupe definitivno je prvorazredan hidrološki i pejzažni fenomen, a zbog ljepote i divljine prirode na posjetitelja ostavlja snažan dojam koji se dugo pamti. Sam izvor nalazi se unutar granica Nacionalnoga parka Risnjak i stiješnjen je ispod stotinu metara visokih vertikalnih stijena. Ima izgled malog ovalnog jezerca dužine 200-ak metara i širine oko 50 metara. Jezerce je ispunjeno mirnom i bistrom vodom zelenkaste boje, a leži na 321 metara nadmorske visine.

Kupa izbija iz još uvijek nepoznate dubine. Utvrđeno je da voda izvire iz dva međusobno odijeljena kanala nalik okomitim bunarima. Iako je dubina od preko 80 metara utvrđena  u dubljem i užem kanalu, a u širem 57 metara, još uvijek nije poznata konačna dubina izvora Kupe jer niska i konstantna temperatura vode od 5-6°C, onemogućuje  uron u hladne duboke vode. Ipak,  bojenjem vode je dokazana podzemna veza ponora Malenca, kao i ponora potoka Velika Voda kod Crnog Luga s izvorom Kupe. Prosječni kapacitet istjecanja izvora iznosi oko 1200 l/s, dok maksimalne količine vode nisu mjerljive.
Do izvora Kupe najjednostavnije se stiže spustite li se označenom planinarskom stazom iz sela Razloge u kojem se nalazi info kiosk Nacionalnog parka Risnjak. Ugodan put kroz bukovu šumu traje oko pola sata, a potrebno je tek malo opreza na strmijim mjestima da se ne poskliznemo na vlažnom lišću. Na izloženijim mjestima Uprava Nacionalnog parka postavila je drvenu ogradu i uredila nogostup. U donjem dijelu, nadomak izvora, put prolazi suhim koritom bujice Krašićevice, koje je u slučaju velikih oborina neprohodno zbog nabujale bujice.

Izvoru se može prići i sa suprotne strane rijeke Kupe, iz smjera Kupara ili iz sela Hrvatsko gdje se Čabranka ulijeva u Kupu. Ta je staza nešto duža (5 km), ali zbog svoje konfiguracije nije zahtjevna.