Etape Goranske biciklističke transverzale

Transverzala je podijeljena u 7 etapa koje će vas provesti kroz cijeli Gorski kotar. Svaka je etapa detaljno opisana, navedene su atrakcije, kao i razne kratice, poveznice kojima možete personalizirati svoju rutu.

Etapa E1: Delnice – Skrad

Dionica Goranske biciklističke transverzale od Delnica do Skrada pružit će vam uistinu pravi doživljaj pojma Gorski kotar – kombinaciju uspona i spusteva kroz šaroliku vegetaciju goranskih šuma. Na samom početku transverzala vas iz Delnica vodi preko obronaka Petehovca do Karolinske ceste, najstarije hrvatske prometnice koja je povezala kontinent s morem. Karolinom ćete potom proći kroz regiju poznate gastro manifestacije „Plodovi gorja“ nakon čega ćete iz Ravne Gore kroz pitoreskne zaseoke ravnogorskog i skradskog kraja stići do mjesta koje su ranije posjećivali samo hrabriji izletnici, a danas je nezaobilazno ishodište svim ljubiteljima prirode.

Otkrij više Read more

Etapa E2: Skrad – Severin na Kupi

Dionicu od Skrada do Severina na Kupi možemo slobodno nazvati i „Bicikliranjem od Dobre do Kupe“. Naime, iz Skrada, gdje izvire rijeka Dobra, najprije krećete preko brežuljkastog dijela lijeve obale rijeke Dobre kako biste uživali u brojnim voćnjacima i mirisima sezonskih plodova, a nakon toga vožnju nastavljate dolinom rijeke Dobre u kojoj se nalazi jedan od još uvijek nedovoljno otkrivenih bisera Gorskog kotara. Od Vrbovskog nastavljate kroz nepregledna prostranstva bukove šume granice koja dijeli gorsku od kontinentalne Hrvatske. Na kraju dionice vas očekuje rijeka Kupa s dvorcem Zrinskih i Frankopana.

Otkrij više Read more

Etapa E3: Severin na Kupi – Brod na Kupi

Vožnju od Severina do Broda, naselja koja povezuje u imenu rijeka Kupa, započinjete u Goranovom kraju. Odmah ćete prema Lukovdolu shvatiti gdje je Kovačić nalazio inspiraciju za svoja brojna djela. Kako uistinu ima nešto u tom kraju koji potiče na kreativnost, vidjet ćete i u Plemenitašu gdje nastaju prava goranska umjetnička djela. Vrlo moguće da se upravo ta inspiracija nalazi na i Orlovoj stijeni na kojoj ćete ostati zasigurno bez daha, ne zbog prethodnog uspona, nego zbog veličanstvenog pogleda na rijeku Kupu na čije ćete se obale spustiti preko jednog drugog broda – Brod Moravica.

Otkrij više Read more

Etapa E4: Brod na Kupi – Tršće

Goranska biciklistička transverzala od Broda na Kupi prema Tršću vodi vas uzvodno gornjim dijelom toka rijeke Kupe, u kojem zbog iznimne ekološke očuvanosti i bioraznolikosti, obitava više od 100 vrsta danjih leptira. Cijela Kupska dolina se zbog toga često naziva i „Dolinom leptira“. Cesta vas vodi desnom obalom rijeke Kupe pitoresknim zaseocima Kuželj, Gašparci, Turke, a brojni brzaci i plaže možda će vas nagnati na osvježenje u rijeci.

Otkrij više Read more

Etapa E5: Tršće – Crni Lug

Dionica Goranske biciklističke transverzale od Tršća do Crnog Luga, ujedno i najviša dionica transverzale, provest će vas kroz najšumovitije predjele Gorskog kotar. To je dionica na kojoj ćete, osim šuma kotača po makadamu, čuti samo pjev ptica i huk vjetra dok struji kroz guste grane stabala. Opijeni bezbrojnim mirisima šumskog bilja, uživat ćete također i u nekoliko jedinstvenih vidikovaca do kojih možete doći upravo zahvaljujući vašem prijevoznom sredstvu na 2 kotača. Lovačke kuće na trasi dočarat će vam onaj pravi ugođaj goranskih šuma, tog neprocjenjivog bogatstva. A na kraju dionice u Crnom Lugu dočekat će vas „on“ – stjenoviti Risnjak sa svom florom i faunom Nacionalnog parka u kojem se nalazi.

Otkrij više Read more

Etapa E6: Crni Lug – Fužine

Nakon pedaliranja šumskim prostranstvima, red je ponovo došao na još jedno goransko blago – vode. Nakon rijeke Kupe, dionicu od Crnog Luga do Fužina slobodno možemo nazvati dionicom „Goranskih jezera“. Odmah nakon Crnog Luga, u Mrzloj Vodici vas očekuju dva jezera – Mrzlica i Lokvarsko. Nakon uzdizanja prema najljepšem pogledu prema Risnjaku na Ravnom Podolju, spuštate se prema dolini Lepenice, gdje vas nakon vožnje uz potok Lepenica očekuje istoimeno jezero koje se nadovezuje na još jedno – jezero Bajer u Fužinama. Ako tome dodamo i špilju Vrelo, koja također u svojoj unutrašnjosti krije maleno jezero, doživljaj vožnje biciklom uz goranska jezera je potpun.

Otkrij više Read more

Etapa E7: Fužine – Delnice

Vožnja biciklom po Gorskom kotaru je vožnja za sva osjetila. Dok vozite bicikl možete uživati u predivnim vidikovcima, mirisima šumskog bilja, pjevu ptica, ali i okusima Gorskog kotara. Sve to možete doživjeti i na dionici od Fužina do Delnica – od polja planinske lavande u Liču, preko edukativnog planinskog vrta sa šumskim plodovima u Belom Selu, goranskih likera, marmelada i čajeva u Lokvama do sira škripavca u Mrkoplju i štrudle od borovnice u Delnicama.

Otkrij više Read more