E6
E5E7

Etapa E6: Crni Lug – Fužine

Crni Lug – Mrzla Vodica – Gornje Jelenje – Fužine
bullet-max 935 m
bullet 710 m
bullet 28 km ic-distance-long
MTB

Statistika etape

Početna točka
Crni Lug
Završna točka
Fužine
Dužina
28 km
Ukupni uspon
790 m
Najviša točka
935 m
Najniža točka
710 m

Opis etape

Iz centra Crnog Luga krećete u smjeru Mrzle Vodice. No, ukoliko želite doći direktno u Delnice, možete to učiniti i glavnom prometnicom Crni Lug – Delnice (P4).

Inače, Crni Lug, kao što ćete i sami primijetiti, okružuju zelene livade i tamna crnogorična šuma po kojoj je i mjesto dobilo ime. Crni Lug je i česta polazišna točka za obilazak Risnjaka, Snježnika i Izvora Kupe, a u samom mjestu nalazi se i Uprava Nacionalnog parka „Risnjak“ s glavnim ulazom u park i poučnom stazom „Leska“ koju ne smijete preskočiti. Iz Crnog Luga Goranska biciklistička transverzala vas vodi prema Mrzloj Vodici. Asfaltirana, zavojita i ne previše zahtjevna prometnica provest će vas kroz naselja Vela Voda i dva Zelina – Crnoluški i Mrzlovodički. U ovom drugom možete skrenuti lijevo s glavne ceste i kroz predio Gorski raj stići u Lokve (P5).
Od Zelina Mrzlovodičkog vam preostaje još 2 km do Mrzle Vodice. Prvo što ćete ugledati su dva jazera – svako s jedne strane ceste. S desne strane jezero Mrzlica koje će vas očarati odsjajom goranskih šuma i livada, a s lijeve strane se nalazi Omladinsko ili Lokvarsko jezero nastalo izgradnjom brane u Lokvama 1954. godine. Osim toga, jezero krije i originalnu trasu Lujzijane, najmodernije prometnice svog vremena koja je prije više od 200 godina povezivala Rijeku i Karlovac, a koja je potopljena nastankom jezera. Prelazeći preko mosta koji dijeli spomenuta dva jezera prolazite kraj ugostiteljskog objekta „Carev most“ koji nosi naziv po starom potopljenom kamenom mostu na Lujzijani koji se može vidjeti jedino kad je vodostaj Lokvarskog jezera nizak. Do Carevog mosta se stiže makadamom s lijeve strane po koritu Lokvarskog jezera.

Od jezera uspinjete se naseljem Mrzla Vodica prema predjelu Osoj – jednom od najljepših dijelova Lujzijane i etape s kojeg se pruža predivan pogled na Risnjak i okolna brda. Serpentinama dolazite i do Ravnog Podolja – najviše točke stare Lujzijane nakon čega se spuštate kroz vikend naselje Lepenica do jednog od najpoznatijih goranskih prijevoja Gornjeg Jelenja. Dolaskom na glavnu prometnicu skrećete lijevo, a ako vam još uvijek nije dosta šumskih prostranstava, možete na istom križanju skrenuti desno i nakon 600 metara skrenuti ponovo desno prema Risnjaku i Platku.

Od Gornjeg Jelenja nastavljate u smjeru Delnica i nakon 700 metara skrećete na makadam s desne strane. Prolazite pokraj nekoliko vikendica i počinjete se spuštati prema koritu potoka Lepenica. Nakon spusta s lijeve strane ćete ugledati Izviđački dom Lepenica s vrlo zanimljivom okućnicom i potočićem. Nastavljate makadamom uz potok Lepenicu i nakon 3 km stižete do križanja s makadamskom cestom koja vodi desno ispod autoceste Rijeka – Zagreb prema Karolinskoj cesti i selu Benkovac Fužinski. Na istom križanju nastavljate ravno i uz jezero Lepenica nakon 4 km stižete do križanja s asfaltiranom cestom na kojem skrećete desno. Prolazite pokraj ranča „Vrelo“ na kojem se možete okušati u jahanju te ubrzo dolazite do križanja na kojem možete birati s koje strane jezera ćete stići u centar Fužina. Ukoliko skrenete desno proći ćete preko brane akumulacijskog jezera Lepenica i nastaviti desnom obalom jezera Bajer do Fužina. Mi predlažemo da na istom skrenete lijevo jer ćete nakon 300 m s lijeve strane ugledati ulaz u špilju Vrelo. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima, a zbog blage konfiguracije terena, bez i jedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima. Špilju Vrelo također nazivaju i „Postojna u malom“.

Od špilje nastavljate vožnju uz samu obalu jezera Bajer i ubrzo stižete u centar Fužina – naselja smještenog 730 metara nad morem, okruženog slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom svojih jezera. Kako bi Fužine doživjeli na najbolji mogući način, teško je ostati samo jedan dan. Osim biciklom, fužinski kraj, a posebice jezero Bajer, možete istražiti pješke, brodićem, vlakićem ili kočijom.