Povijesne atrakcijeEtnografska zbirka Lič

Kad su 1994. godine, prigodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Nenad i Dražen Starčević pokrenuli osnivanje Etnografske zbirke, malo je tko očekivao da će se, iz početnog prikupljanja prvog postava predmeta, zbirka razviti u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru. Tijekom godina prikupljani su novi i novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, amnogi su građani s područja cijele općine pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju, počeli samonicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.

Etnografska zbirka smještena je u središtu Liča u zgradi osnovne škole. Uređene su dvije sobe s vrijednim izlošcima. Jedna je „povijesna soba“ u kojoj je zaprimljena donacija stare fužinarske obitelji Kauzlarić (Svečevi). Riječ je o vrlo atraktivnom postavu  s antikvitetnim namještajem, umjetničkim slikama, starim posuđem, ukrasima i starim dokumentima i knjigama. Također, u tu je sobu smještena i mala sakralna riznica koja sadržava značajnu količinu crkvenih predmeta, vrijednih starih crkvenih odora i zastava za čije je spremanje podignut poseban zrakonepropusni ormar.  Ovdje se nalaze i vrijedni stari glazbeni instrumenti.
Uređena je i još jedna zanimljiva prostorija koja tematski ne pripada sadržaju zbirke i nije vezana uz povijest ličko-fužinskog i goranskog kraja, no, posjetiteljima je vrlo zanimljiva. Nastala je kao posljedica vrijedne donacije vlasnika kuće za odmor u Liču. Fizičar dr. Guy Paić koji živi u Ciudad Mexicu, po želji njegove pokojne supruga koja je bila poznata televizijska novinarka – Arlette Ambrožić-Paić, poklonio je Zbirci vrijedne umjetnine prikupljene na brojnim putovanjima. Uglavnom je riječ o predmetima s područja Afrike i Južne Amerike pa su članovi Etnografske udruge formirali i uredili posebnu izložbenu prostoriju s ponudom izložaka kultura izvaneuropskih naroda.

Uređenjem više različitih postavki Etnografska zbirka u Liču postala je vrlo respektabilan muzejski prostor. Danas sadrži više od 500 izložaka u stalnom postavu, a konstantno se nadopunjuje noivim predmetima. O njima se vodi kompletna briga o održavanju, premazu zaštitnim sredstvima, a u planu Udruge je, laboratorijskim ispitivanjem, utvrditi određivanje starosti najvrednijih izložaka te dio, po potrebi, restaurirati.

Na preporuku Konzevatorskog zavoda u Rijeci,  na temelju postignutih rezultata, u tijeku je priprema za dobivanje statusa registriranog spomenika kulture.