E4
E3E5

Etapa E4: Brod na Kupi – Tršće

Brod na Kupi – Hrvatsko – Zamost – Plešce – Čabar – Parg - Tršće
bullet-max 850 m
bullet 225 m
bullet 40 km ic-distance-long
MTB

Statistika etape

Početna točka
Brod na Kupi
Završna točka
Tršće
Dužina
40 km
Ukupni uspon
850 m
Najviša točka
850 m
Najniža točka
225 m

Opis etape

Goranska biciklistička transverzala od Broda na Kupi prema Tršću vodi vas uzvodno gornjim dijelom toka rijeke Kupe, u kojem zbog iznimne ekološke očuvanosti i bioraznolikosti, obitava više od 100 vrsta danjih leptira. Cijela Kupska dolina se zbog toga često naziva i „Dolinom leptira“. Cesta vas vodi desnom obalom rijeke Kupe pitoresknim zaseocima Kuželj, Gašparci, Turke, a brojni brzaci i plaže možda će vas nagnati na osvježenje u rijeci. Od sela Hrvatsko do izvora Kupe vodi šetnica, a u Kuparima se nalazi i posjetiteljski centar „Rodna kuća rijeke Kupe“. U nastavku puta prema Tršću stižete u Zamost gdje možete razgledati još uvijek aktivni mlin i pilanu na vodeni pogon riječice Gerovčice ili nastaviti cestom (P 2) prema Malom Lugu.

Goranska biciklistička transverzala vas iz sela Zamost vodi uz rijeku Čabranku uzvodno najprije do sela Plešce. Ne smijete propustiti razgledati Palčavu šišu – posjedničku kuću rodbine Čop iz 1856. g. u kojoj se očuvala stara trgovina s originalnom opremom, nadsvođeni prostori prizemlja s prezentacijom gostione, a na katu stara kancelarija, salon s bogatom opremom i dekoracijom iz osamdesetih godina 19. stoljeća te spavaće sobe. Iz Plešca nastavljamo uzvodno uz Čabranku do Čabra – jednog od najstarijih gradova Gorskog kotara koji se povezuje s križarima koji su prolazili tim krajem. Razvoj ovog kraja povezuje se uz Petra Zrinskog, koji je u Čabru 1651. godine izgradio topionicu željeza. Najpoznatija građevina u Čabru je Dvorac Zrinski iz XVI. stoljeća, a na samo 700 m od dvorca nalazi se izvor rijeke Čabranke kojeg svakako morate posjetiti.

Nakon vožnje po relativno položenoj cesti iz centra Čabra počinje zahtjevniji uspon do Parga. Uzdižući se serpentinama prema jednom od najhladnijih mjesta tijekom zime u Hrvatskoj, za sobom ostavljate Kupsku dolinu i jedan od najljepših vidikovaca toga kraja – Tropetarsku stijenu do koje možete doći istoimenom edukativno-poučnom stazom koja počinje na prometnici prema Pargu. U Pargu, nakon 4 km uspona, dolazite do križanja s prometnicom Tršće – Prezid na kojem skrećete lijevo i nakon 3,5 km stižete u centar Tršća. No, ukoliko želite napraviti još nekoliko kilometara i otkriti još neke atrakcije čabarskog kraja, u Pargu skrenite desno prema Prezidu te nakon 4 km stižete do Kozjeg vrha gdje skrećete lijevo prema Milanovom vrhu –iznimnom krajoliku s lovačkom kućom i gaterom za jelensku divljač. Od Milanovog vrha možete šumskom cestom također stići do Tršća (P 1).