Prirodne atrakcijeLokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero koje nastalo izgradnjom brane na rijeci Lokvarki 1954. godine. Na taj je način nekadašnja zelena dolina s naseljem i 3 pilane prekrivena zeleno-plavim umjetnim jezerom dubokim 40 metara. S dolinom je potopljen i dio originalne trase Lujzinske ceste od Mrzle Vodice do Lokava od čega je danas jedino ostao kameni Carev most koji je vidljiv prilikom niskog vodostaja samog jezera. Obitelji naselja Srednji jarak, koje su se naselile na tom mjestu nakon izgradnje Lujzijane 1805., zauvijek su iseljene.

Iako je Lokvarsko jezero umjetno jezero, ono se skoro savršeno uklopilo u prirodni okoliš prelijepih goranskih crnogoričnih šuma, pa danas predstavlja iznimnu turističku atrakciju i omiljeno je mjesto sportaša i rekreativaca. Na Lokvarskom jezeru je održano I. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji te brojne međunarodne veslačke regate, a od 1978. ovdje se održava tradicionalni susret planinara, biciklista i ostalih ljubitelja prirode pod nazivima POJ i BOJ (pješice ili biciklom oko jezera). Ukoliko želite pobliže upoznati Lokvarsko jezero to možete učiniti pješek ili biciklom jer se oko jezera proteže 17 km duga šumska staza. Za one kojima je cijeli krug oko jezera previše mogu se provesti i Čačinom splavi koja će ih ih prevesti s jednog dijela jezera (Lokve) na drugi (Mrzla Vodica) i nazad.
Lokvarsko je jezero i omiljeno boravište ribiča, jer je bogato klenom, šaranom, karasom, pastrvama i drugim vrstama riba. Pedantni ribiči su zabilježili da je baš u Lokvarskom jezeru 1973. ulovljena najveća riječna pastrva u svijetu, teška nevjerojatnih 25,40 kilograma.

Dodajmo kako je Lokvarsko jezero, uz jezera Bajer i Lepenica, dio hidroenergetskog sustava (HES) Vinodol koji je zbog velike razlike u raspoloživom padu (oko 650 metara) jedan od najvećih ostvarenih padova na hidroenergetskim postrojenjima u Europi.