Prirodne atrakcijeNP Risnjak

Ako postoji lokalitet koji u sebi sadrži većinu temeljnih značajki turističke ponude područja Gorskog kotara, onda je to svakako Nacionalni park Risnjak. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine.

ŠUMA, VUK, MEDVJED I RIS

Zbog vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih I drugih faktora, ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Ipak, osnovni fenomen Parka su njegove šume. Povratkom risa u risnjačke šume, na jednom su mjestu ponovno zastupljene sve tri velike zvijeri Europe – vuk, medvjed i ris.

NP RISNJAK – OSVOJI VRH

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju s 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Podno samog vrha Velikog Risnjaka nalazi se planinarski dom “J. Schlosser Klekovski”, gdje ćete pronaći okrepu i smještaj. Kameniti vrh Snježnika okružen gorskim livadama ugodno će vas iznenaditi dostupnošću i slikovitošću. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i bez teškoća podnosi ljetnu žegu, veliku studen i buru.

CENTRI ZA POSJETITELJE

“Rodna kuća rijeke Kupe” upoznaje nas s rijekom Kupom, njenim zagonetnim izvorom i gornjim tokom rijeke te bogatoj bioraznolikosti njegova okoliša i naselja.

“Goranska kuća znanja” pripovijeda posjetiteljima priču o povijesti naselja Razloge, o seoskoj arhitekturi, šindri kao gradivnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar, o rukotvorinama i pletarstvu, pašnjacima i pčelarstvu. Također, možete se upoznati sa zaštićenim vrstama NP Risnjak Natura 2000.