ºC

Kaštel Zrinski

Lokacija

N 45° 27' 48.1"
E 14° 51' 13.4"

lokacija

Kaštel Zrinski je spomenik „prve kategorije”. Godine 1651. Petar Zrinski u Brodu na Kupi gradi svoj dvor, vjerojatno na mjestu starijeg frankopanskog, iz 15. st. Uslijed intenzivnijeg korištenja prirodnih bogatstava, on prenosi upravu i sudstvo iz nekadašnjih vinodolskih središta (Hreljin, Bribir, Ledenice) u Brod na Kupi.

Današnji kaštel je jednostavna trokatna zidana građevina s krovom na četiri vode. Čini se da je prvobitno treći kat bio drven. U prizemlju, koje je podzemnim hodnikom povezano s Kupicom i obližnjom pećinom, još je očuvan originalan raspored prostorija, a na 1. i 2. katu je izmijenjen kasnijim pregradnjama. Ova interesantna i vrijedna građevina spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom pa pripada tipu dvor-palača, što joj daje posebnu vrijednost.

Danas se u Kaštelu Zrinski nalazi stalni izložbeni postav šumarstva, lova i ribolova zahvaljujući kojem možete doznati mnogo o bogatoj goranskoj fauni kao i o aktivnostima u šumi.

Vrh
gkb kvarner

© Sadržaj ovih stranica zaštićen je autorskim pravom i nije ga dopušteno kopirati bez prethodnog odobrenja. • Gorski kotar Bike - Impresum - Dizajn i razvoj weba: Molekula

Projekt su sufinancirali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica

Ministartvo turizma Republike HrvatskeHrvatska turistička zajednica