Povijesne atrakcijePopovićev mlin

Mlin obitelji Mihelčić, poznatiji kao Popovićev mlin nalazi se u glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već više od 85 godina. Njegova izgradnja započela je 1924. godine kada su se Josip i Francika Mihelčić,nakon višegodišnjeg rada u Americi, vratili u svoj rodni kraj. Mlin su gotovo godinu dana gradila dvojica majstora iz Austrije uz pomoć nekolicine Delničana. U objekt su ugradili dijelove mlina tvrtke Ganz Danubius iz Budimpešte, a kad je bio završen, bio je to prvi objekt u Delnicama koji je imao struju iz male hidroelektrane u Zelenom Viru.

Zanimljivo je napomenuti da su Delnice u cijelosti elektrificirane niskonaponskom električnom strujom tek u studenom 1927. godine, što najbolje svjedoči o važnosti uloge mlina i još nekoliko gospodarskih i industrijskih objekata na području Delnica.

Uslugama Popovićevog mlina koristili su se mještani Delnica, ali i cijelog Gorskog kotara. U samom mlinu koristile su se dvije linije mljevenja. Jedna pomoću kamenog mlina, a druga (suvremenija) pomoću željeznih valjaka. Oba mlina nalaze se i danas u prizemlju objekta, dok se u potkrovlju nalaze sistemi za prosijavanje i prosušivanje meljave. Svi uređaji (mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice za prijenos snage do strojeva……) sačuvani su u izvornom obliku te se i danas mogu pogledati, poslušati pa čak i dobiti svježe mljeveno brašno. Kada je 1925. godine sagrađen mlin, pored njega je sagrađena i gospodarska zgrada sa veš kuhinjom. Taj prostor je preuređen i služi za održavanje radionica (likovnih, glazbenih i miješenje kruha).

Moguće ga je iznajmiti i za održavanje raznih sastanaka, team buildinga, promocija i raznih druženja, rođendana i sl. Kapacitet prostorije je 50 osoba, a za lijepog vremena i veći jer gosti mogu boraviti i na dvorištu na kojem se nalaze klupe i stol (+12 osoba). U sklopu prostora za iznajmljivanje je pečenjara, boćalište, pješćenik za najmlađe i ograđeno dvorište.