NovostiGoranski cikloturizam hrabro grabi naprijed

21.11.2013.

Projekt Gorski kotar Bike je vrlo dobar primjer umrežavanja biciklističkih staza i povezivanja atrakcija u regiji. Uključivanjem ostalih turističkih subjekata u projekt, ulaganjem u potrebnu infrastrukturu i spajanje s ostalim regijama, Gorski kotar može postati poželjna biciklistička destinacija – glavni je zaključak tematske radionice Razvoj cikloturizma u Gorskom kotaru koja je održana u srijedu, 20.11. Ravnoj Gori u organizacija turističkih zajednica Gorskog kotara i Obrta Promotiv.

Osim predstavljanja projekta Gorski kotar Bike, odnosno Goranske biciklističke transverzale, na radionici su izlagali i koordinator projekta Kvarner Outdoor, Nedo Pinezić i stručni suradnik u Istarskoj županiji, Martin Čotar.

Radionica 02

Govoreći o značaju cikloturizma danas u svijetu, s naglaskom na europske države iz kojih nam dolazi najviše gostiju, Nedo Pinezić je istaknuo kako se u EU sve više ulaže u korištenje bicikla u svakodnevnom životu.
U Europi oko 30 milijuna ljudi vozi bicikl više puta tjedno, dok u Njemačkoj čak 10 posto od ukupnog javnog prijevoza odvija se biciklom. Zahvaljujući tim brojkama, rastu i mogućnosti takve vrste turizma. Takve goste moguće je privući jedino kvalitetnom ponudom, objasnio je Pinezić.

Radionica 01

Osim toga, osvrnuo se i na projekt Gorski kotar Bike:
Na razini TZ Kvarnera uskoro ću predložiti da u realizaciju Kvarner Bike programa kao subregija prvi krene Gorski kotar koji kroz svoj projekt Gorski kotar Bike prednjači u odnosu na sve ostale dijelove Primorsko-goranske županije, kako dužinom i umreženošću staza, tako i njihovom označenošću te promidžbom.

Koordinator projekta Kvarner Outdoor je također upozorio da se na tome ne smije stati te da se projekt treba razvijati sustavno i planski uz postavljene standarde.

A upravo su standardi bili glavna osnovica razvoja cikloturizma u Istri. Predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, Martin Čotar, koji već više od 10 godina radi na razvoju biciklističkog turizma u Istarskoj županije se osvrnuo na same početke kada je u Istri postojalo 10 uglavnom neoznačenih staza bez ijedne karte i tek dvije biciklističke utrke:
Danas u Istri postoji 100 uglavnom potpuno označenih staza s jedinstvenom turističkom signalizacijom i kartama za cijelu Istru. Imamo 20 manjih i 5 svjetski renomiranih biciklističkih utrka, educirane bike vodiče te turistički super brand kakav je Parenzana, biciklističko-pješački put kojim u tijeku godine prođe između 200 i 300 tisuća biciklista i pješaka.

Čotar je također naglasio kako je za razvoj cikloturizma ključna specijalizirana web stranica i  foto-video galerija koja puno znači za promidžbu i privlačenje turista biciklista:
– Oni su vrlo dobri gosti, dobri potrošači i najčešće dolaze s obitelji. Njihov boravak traje od jednog tjedna do dva, ali traže specijalizirane smještajne objekte za njih i njihove bicikle uz prateću infrastrukturu u destinaciji (trgovine s dijelovima, servis, transfer…).

Koautorica projekta Gorski kotar Bike, Mirela Srkoč Šenkinc, predstavila je nazočnima Goransku biciklističku transverzalu te što je sve do sad učinjeno u projektu uz veliku financijsku pomoć Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera, ali i jedinica lokalne samouprave Gorskog kotara.
Osim izrade vizualnog identiteta projekta, specijalizirane web stranice koja je prevedena i na engleski jezik i signalizacije, u tijeku je izrada informativnih ploča koje će biti postavljene uz transverzalu, dok se u sljedećoj fazi očekuje tisak biciklističke karte i prijevod web stranice na njemački jezik.

Iako se već Goranska biciklistička transvezala predstavila ove godine na najvećem europskom biciklističkom sajmu Eurobike u Njemačkoj, u 2014. godini Gorski kotar Bike bit će prezentiran na još nekoliko specijaliziranih sajmova i radionica.

Radionica je okupila 40-ak sudionika, predstavnika lokalnih i županijskih turističkih zajednica, turističkih agencija, hotela, privatnog smještaja, biciklističkih klubova i ostalih pružatelja usluga u turizmu.

Sljedeće predstavljanje projekta Gorski kotar Bike bit će na Sajmu poduzetnika u Skradu, 14. prosinca.

Gorski kotar Bike
Kvarner

Projekt podupire Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

Ministarstvo turizma RH Hrvatska