ºC

Etapa 5: Tršće – Crni Lug

Dionica Goranske biciklističke transverzale od Tršća do Crnog Luga, ujedno i najviša dionica transverzale, provest će vas kroz najšumovitije predjele Gorskog kotar. To je dionica na kojoj ćete, osim šuma kotača po makadamu, čuti samo pjev ptica i huk vjetra dok struji kroz guste grane stabala. Opijeni bezbrojnim mirisima šumskog bilja, uživat ćete također i u nekoliko jedinstvenih vidikovaca do kojih možete doći upravo zahvaljujući vašem prijevoznom sredstvu na 2 kotača. Lovačke kuće na trasi dočarat će vam onaj pravi ugođaj goranskih šuma, tog neprocjenjivog bogatstva. A na kraju dionice u Crnom Lugu dočekat će vas „on“ – stjenoviti Risnjak sa svom florom i faunom Nacionalnog parka u kojem se nalazi.

ETAPA 5: TRŠĆE – CRNI LUG

Tršće – Farjev Laz – Lividraga – Gerovo – Crni Lug

graf-e5
  • DUŽINA: 43 km
  • UKUPNI USPON: 1080 m
  • NAJVIŠA TOČKA: 1060 m
  • NAJNIŽA TOČKA: 590 m

Opis etape

Iz samog centra Tršća, od Turističkog ureda, krećemo u smjeru Parga te nakon 100-ak metara skrećemo lijevo prema skijalištu Rudnik. Nakon 1 km s lijeve strane ćete ugledati šumovit i strm obronak brda Rudnik s čijeg se vrha spušta 800 metara duga skijaška staze i strma linija vučnice. U zimskim mjesecima skijalište Rudnik posjećuju brojni skijaši iz okolnih mjesta, ali i Slovenije. U podnožju, osim „bebi lifta“ se nalazi i ugostiteljski objekt „Brvnara“ s čijom ponudom ćete vrlo brzo napuniti baterije. Od Brvnare nastavljamo asfaltiranom cestom do sela Crni Lazi gdje skrećete lijevo. Ubrzo dolazite na makadam i lagano se uspinjući po zapadnim obroncima Rudnika stižete do odmorišta i lugarnice Farjev Laz. Ovdje se možete osvježiti pitkom vodom, a ako imate višak vremena, možete si nešto pripremiti i na roštilju. Malo ispod lovačke kuće nalazi se križanje na kojem ukoliko skrenete desno nakon 6 km možete šumskom cestom (P 1) doći do Milanovog vrha gdje se nalazi lovačka kuća s gaterom za jelensku divljač te produžiti do Parga i vratiti se ponovo u Tršće.

Goranska biciklistička transverzala vas od tog križanja (ČB 8) vodi lijevo do sljedećeg križanja (ČB 9) na kojem ponovo skrećete lijevo kroz gustu šumu bukve i jele. Vožnju najšumovitijim dijelom Gorskog kotara nastavljate uspinjući se prema predjelu Medvedov štant gdje nakon 3,5 km stižete do vidikovca s lijeve strane s kojeg se pruža predivan pogled prema Malom Lugu i Vodama. Nastavljate makadamom i stižete do križanja (ČB 16) na kojem skrećete oštro lijevo do sljedećeg križanja na kojem skrećete ponovo lijevo. Na predjelu Volfov Laz (ČB 15) držite se desno prema Skrbčevom lazu, odnosno križanju ČB 14 na kojem skrećete lijevo prema Lividragi, odnosno točki ČB 13. Nakon 2 km pred vama će se otvoriti prostran proplanak s dominantnim Lovačkim domom „Lividraga“. Objekt nudi rekreativne sadržaje na otvorenom te smještaj i prehranu po prethodnoj najavi.

Od Lividrage možete također krenuti prema Platku i Gornjem Jelenju, a transverzala nas vodi po asfaltiranoj cesti prema Gerovu. Nakon položenog dijela, a prije nego se cesta počne spuštati, s desne strane ćete uočiti vidikovac koji ne smijete zaobići. Uživat ćete u predivnom pogledu na Gerovo i okolna brda koja se uzdižu nad Kupskom dolinom. Nakon razgledavanja, nastavljate se spuštati serpentinama do Gerova gdje dolazite do glavne prometnice Tršće – Crni Lug i skrećete desno. Ukoliko skrenete lijevo možete se glavnom prmetnicom vratiti u Tršće i to po atraktivnoj i zavojitoj dionici po kojoj se vozi brdska auto utrka ili u Malom Lugu skrenuti desno prema Kupskoj dolini (P 2). Od Gerova slijedi lagani uspon u dužini od 9 km kroz Gerovski kraj do Vršičkog križanja nakon čega se cesta počinje spuštati prema Malom Selu. Na 2 km prije Malog Sela se nalazi križanje za selo Biljevina i Razloge preko kojih se možete spustiti u Hrvatsko na rijeci Kupi (P 3). Od Malog Sela vam preostaje još 1,5 km do Crnog Luga i kraja ove etape.

Poveznice


 

P1 (Gerovo – Zamost)

OPIS: Poveznica P1 će vam poslužiti ukoliko se želite iz gerovskog kraja spustiti u Kupsku dolinu. Pri tom možete vidjeti rodnu kuću legendarnog Petra Klepca te još uvijek aktivni mlin i pilanu na Gerovčici.

Kada se spustite iz Lividrage do Gerova (ČB 30) na križanju s glavnom prometnicom Tršće – Delnice produžite ravno kroz centar Gerova do Malog Luga. U samom centru ne možete ne primijetiti kip legendarnog diva Petra Klepca postavljenog uz njegovu rodnu kuću. Malo prije kipa na križanju (ČB 28) skrenete desno prema Zamostu. Slijedi spust zavojitom asfaltnom cestom do Zamosta gdje vas prije glavnog križanja (ČB 23) s desne strane dočekuju mlin i pilana na vodu.

Dužina: 8,5 km
Najviša točka:
595 m
Najniža točka:
300 m
Ukupni uspon: Gerovo – Zamost: 120 m / Zamost – Gerovo: 440 m


 

P2 (Biljevina – Razloge – Hrvatsko)

OPIS: Najbolji način da dođete do jezerolikog krškog vrela smaragdne boje, odnosno izvora rijeke Kupe je korištenje poveznice P2. Osim toga, kao što joj i samo ime govori, može vam poslužiti da povežete na još jedan način Kupsku dolinu s crnoluškim krajem.
Vozeći se iz smjera Gerova prema Crnom Lugu, malo prije Malog Sela uočit ćete s lijeve strane križanje s asfaltnom cestom koja vodi prema izvoru Kupe, odnosno Kupskoj dolini. Ukoliko skrenete lijevo nakon 2 km uskom cestom ćete se spustiti najprije do sela Biljevina, a nakon još 2,5 km i do sela Razloški okrug u kojem skrećete desno u smjeru Razloga.

U Razlogama, do kojih imate još 4 km, se nalazi info kiosk Nacionalnog parka Risnjak i početak planinarske staze koja vas za 30-ak minuta dovodi do jednog od najljepših goranskih prozora – izvora rijeke Kupe. Od Razloga se nastavljate strmo spuštati kanjonom rijeke Kupe prema Hrvatskom do kojeg je preostalo još 5 km.
Zbog strme, zavojite, ali i vrlo atraktivne ceste, preporučamo dodatni oprez.

Dužina: 13,5 km
Najviša točka:
745 m
Najniža točka:
290 m
Ukupni uspon: Biljevina – Hrvatsko: 120 m / Hrvatsko – Biljevina: 590 m


 

P3 (Delnice – Crni Lug)

OPIS: Poveznica P3 između Crnog Luga i Delnica koristi dionicu glavne ceste Čabar – Delnice i može vam poslužiti ukoliko želite zaokružiti cjelinu delničkog trolista – Brod na Kupi, Crni Lug i Delnice.
U centru Crnog Luga umjesto da produžite ravno prema Mrzloj Vodici, skrenete lijevo i nakon 10,5 km dolazite na križanje s Lujzinskom cestom. Skrećete lijevo i nakon 1 km ste u centru Delnica.

Dužina: 11,5 km
Najviša točka:
770 m
Najniža točka:
630 m
Ukupni uspon: Crni Lug – Delnice: 170 m / Delnice – Crni Lug: 270 m

Vrh
gkb kvarner

© Sadržaj ovih stranica zaštićen je autorskim pravom i nije ga dopušteno kopirati bez prethodnog odobrenja. • Gorski kotar Bike - Impresum - Dizajn i razvoj weba: Molekula

Projekt su sufinancirali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica

Ministartvo turizma Republike HrvatskeHrvatska turistička zajednica